Ne upad, nadaljna rast cen novih in rabljenih stanovanjskih nepremičnin

Neštete spremembe, višje obrestne mere (za katere  sicer Boštjan Vasle, Banka Slovenije trdi, da so samo korekcija nenavadno nizkih obrestnih mer v zadnjem obdobju) ter težji pogoji za pridobitev stanovanjskega posojila, napovedi o ohlajanju gospodarstva in morebitni recesija, visoka inflacija, so makroekonomski kazalniki zaradi katerih se mnogim poraja upanje, da se bodo cene stanovanjskim nepremičninam nižale. Kot poroča Statistični urad Republike Slovenije (SURS),  so kupci stanovanjskih nepremičnin v 2. četrtletju zanje spet segali globlje v žep.

                                                             Vir: SURS

 

Kot poroča SURS je letna rast cen  stanovanjskih nepremičnin (stanovanja in družinske hiše) 15,6%. Najizraziteje, za 17,2%  so se zvišale cene rabljenih stanovanj. Prav tako so se za 14,7% povišale tudi cene rabljenih družinskih hiš. Občutno, za  13,2%, so se dvignile tudi cene novih stanovanj, medtem ko so se cene novih družinskih hiš znižale za 2,5 %. 

Kot poroča SURS je v 2.kvartalu 2022 na četrtletni ravni za stanovanjske nepremičnine opažena 3,5% rast cen.

K zvišanju cen je prispevala tako 9,5%  rast cen novih stanovanjskih nepremičnin, kot opazno 11,8% višje cene novih stanovanj, medtem ko se cene novih družinskih hiš niso spremenile.

K zvišanju cen je prispevala tudi 2,9% rast cen rabljenih  stanovanjskih nepremičnin. Cene rabljenih stanovanj so večje za 2,7%, cene rabljenih družinskih hiš pa so zrasle za 3,3%.

Če so kupci še julija za kvadratni meter v povprečju odšteli 3.280 evrov, pa so stanovanja avgusta lastnike menjala v povprečju za 3.619 evrov za kvadratni meter oziroma deset odstotkov več kot mesec poprej.

 

Kaj so možni razlogi za takšno gibanje cen?

Povpraševanje po stanovanjskih nepremičninah je še vedno večje od ponudbe. Glede na to, da se v prestolnico (kjer je promet z nepremičninami največji) vsako leto priseli 1000 ljudi, se povpraševanje po nepremičninah gotovo kmalu ne bo zmanjšalo.

Tudi za to ne, ker so Slovenci  s svojimi več kot 24 milijardnimi prihranki zelo  varčen narod. V želji, da se denarna sredstva zaradi visoke inflacije (za letos je napovedana 8,9%) naloži v relativno varno naložbo, mnogi svoje prihranke  radi investirajo  v nepremičnine.

Slednje  so v zadnjih letih beležile 12 do 15 % letno rast vrednosti in dodatno predstavljajo tudi možnost za 2-3% letni donos iz naslova oddajanja. Naložbe v nepremičnino so se je v zadnjih letih lahko povrnile že tudi v 8 letih.

Na strani ponudbe pa tudi ni na vidiku skorajšnjih večjih sprememb. Pomanjkanja primernih prostih zazidljivih zemljišč in dolgotrajnost postopkov pridobitve gradbenega dovoljenja, pomanjkanja gradbenih izvajalcev, volatilnih cen gradbenega materiala in storitev,... premnoge potencialne investitorje odvrača od novogradenj.

Vse to (še) ne napoveduje skorajšnjega večjega upada cen nepremičnin.


 

Zato vam za lažjo odločitev o nakupu nepremičnine predstavljamo nekaj naslenjih zanimivih opcij:

Za vaša konkretna povpraševanje smo za vas vedno radi na voljo na danica@mreza.com.

 

DS17102022

 

 

 

 

 

https://www.stat.si/StatWeb/News/Index/10576