Vroče poletne temperature se bodo nadaljevale v jesen

Učinkovita raba klimatskih naprav

Po napovedih meteorologov se bodo vroče avgustovske temperature nadaljevale tudi septembra. Uporaba klimatskih naprav nam olajša bivanje in delo, za optimalno in energetsko varčno uporabo pa je smiselno upoštevati nekaj priporočil strokovnjakov.

Ker je klimatska naprava eden izmed glavnih porabnikov električne energije, cene energija pa raste, smo zbrali nasvete, kako namestiti in uporabljati klimo, da nam bo na eni strani v stanovanju udobno, na drugi pa bo poraba elektrike čim manjša.

Prav je, da pred nakupom preverimo energijsko potratnost ali varčnost klimatske naprave. Še precej večje prihranke pa je mogoče doseči z ukrepi, ki niso povezani z energijsko potratnostjo klimatske naprave in ceno elektrike. Naštevamo nekaj nasvetov:

Najprej je treba zmanjšati potrebe po ohlajevanju (pa tudi po ogrevanju). Te so najmanjše, če je toplotni ovoj stavbe dovolj debel in neprekinjen. To pomeni naložbo v debelo novo fasado in novo stavbno pohištvo, ki dodobra izprazni žepe, a ima tudi največji in tudi najbolj dolgotrajen učinek.

Zapirati je treba okna in vrata. Če odmislimo redno prezračevanje, je vsako odprto ali priprto okno nenadzorovana odprtina, skozi katero uhaja hlad. Zato so se na primer v številnih hotelih že odločili za vgradnjo senzorja, ki klimatski napravi prepreči vklop, če okna ali vrata niso zaprta. Pazite, da so tudi vaša okna zaprta.

Okna je treba senčiti od zunaj. Vsaka steklena površina, na katero sije sonce, deluje kot radiator. Pozimi so učinki toplotnih dobitkov skozi okna dobrodošli, saj zmanjšujejo potrebe po toploti. Poleti pa so ti učinki nadležni. Priporočljiva je vgradnja zunanjih senčil oziroma drugačno zastiranje.

Zmanjšati je treba nepotrebne notranje vire segrevanja. Notranji viri toplote so človeška telesa in razni aparati ter naprave, ki oddajajo toploto. Seveda bi bilo nesmiselno ugašati računalnike in stanovalce nagnati na balkon, saj s tem uporaba klimatske naprave izgubi smisel. Brez težav pa se lahko dobršen del kuhanja in pečenja v poletnih mesecih iz kuhinje prestavi bodisi na balkon bodisi na teraso oziroma v letno kuhinjo, če jo imate. Prenosne indukcijske plošče in pečice so cenovno dostopne.

Z rednim servisiranjem in vzdrževanjem klimatske naprave preprečimo 80 odstotkov okvar, katerih sanacija zahteva dražje posege, hkrati pa s čistimi filtri dosežemo najvišji izkoristek. Marsikaj lahko postorite tudi sami, zlasti pa je čiščenje naprave oziroma filtrov pomembno takrat, ko naprava dlje časa ni obratovala. Navodila za sprotno vzdrževanje proizvajalci priložijo napravi, najti pa jih je mogoče tudi na spletu.

Če je v prostoru, ki je klimatiziran, veliko opreme iz blaga, v katerem se nabira prah, bo treba filter čistiti pogosteje. Govorimo o zavesah, sedežnih garniturah, tapeciranih z blagom, preprogah in tekstilnih talnih oblogah.

Poskrbeti je treba, da ima klimatska naprava dovolj plina. Za polnjenje sistema z njim je treba poklicati pooblaščenega serviserja.

Vročinski valovi in visoke temperature postajajo del našega poletnega vsakdanjika. Nepremičnine, ki so opremljene s klimatskimi napravami so zato bolj iskane in ja zanje več zanimanja.

Vir: Častnik Finance, 2022