Ležarine s 1.7. tudi nad 100.000 evrov

Beg bančnih depozitov v nepremičnine

Ležarine s 1. julijem tudi za vloge nad sto tisoč – tudi za fizične osebe

Danes, s 1. 4. 2021 v Sloveniji prvič doslej uvedene ležarine za vloge fizičnih oseb, in sicer: nad 200.000 evrov pri SKB, nad 250.000 evrov pri NLB, od 1. 7. 2021 pa za vloge nad 200.000 evrov tudi pri NKBM.

 

Kaj je vzrok za takšne odločitve smo letos pisali že februarja in si lahko preberetu na tej povezavi https://www.mreza.com/Novice/Lezarine_za_depozite


Še preden bodo uvedene 0,5-odstotne letne ležarine v NLB potrjuje govorice, da bodo s.1.7.2021 uvedli ležarine na bančne vloge fizičnih oseb že tudi za vloge nad 100.000 evrov.  Takšno odločitev so sprejeli po analizi razmer na trgu.

 

Ležarine v drugih državah EU?

V Sloveniji ta nadomestila uvajajo z zamikom. V zadnjem letu se je, na primer, v Nemčiji število bank, ki zaračunavajo negative obresti strankam, močno povečalo in jih je zdaj že skoraj 300. Večinoma se je uveljavil prag v višini sto tisoč evrov. Novembra lani je nadomestila v višini 0,5 odstotka na leto za stanja nad 50 tisoč evrov uvedla tudi njihova neobanka N26.

Tako se bo meja v Sloveniji za ležarine, čez tri mesece za fizične osebe, izenačila z mejo za pravne osebe.

Koliko posameznikov to zadeva?

Pri  NLB bo na primer nadomestilo za vloge nad 100.000 eur od 1.7. 2021 dalje plačalo dobrih 8000 strank. Kot ocenjuje častnik Finance bo od danes dalje za vloge nad 250.000 eur ležarine pri NLB plačalo približno 68.000 strank, seveda če v vmesnem času še niso ustrezno prerazporedile prihranke v druge naložbe, kot na primer za nakup nepremičnin, katerih pestra izbira jim je na voljo tudi pri www.mreza.com https://mreza.com/Novogradnje/

 

Kako bodo zaračunavali ležarine?

Dejanski strošek ležarin bolj boli od številnim nevidne inflacije.

Podobno kot 1. aprila, ko bo NLB začela zaračunavati 0,04 odstotka ležarine na mesec za povprečna mesečna stanja nad 250.000 evrov, bo tudi 1. julija, le da bo meja pri sto tisočakih. Pri tem upoštevajo sredstva na osebnih računih in paketih, varčevalnih računih, postopnih varčevanjih in depozitih. V javnosti je bilo zaznati, da so nekateri zmotno sklepali, da bodo z ležarinami obremenjeni vsi zneski premožnejših posameznikov. Banke jih bodo zaračunavale le nad določeno mejo.

Možne posledice?

Pričakovati pa je, da bo na prihranke bolj negativno od ležarin vplivala inflacija. Po napovedih Umarja se bo inflacija z letošnjih 0,8 odstotka do leta 2023 povzpela na 1,7 odstotka.

Prihaja nadaljnje zniževanje meje?

Na Danskem, denimo, nekatere banke zaračunavajo ležarine za vloge nad 13.500 evrov, tamkajšnji finančniki pa ugotavljajo, da negativne obresti za svoje vloge plačuje približno vsak drugi komitent. Po navedbah častnika Finance NLB zagotavlja, da je 100.000 evrov zadnje znižanje meje za uvedbo nadomestila za visoka stanja za fizične osebe.

Kam z denarjem iz depozitov?

Tisti, ki bodo morali začeti plačevati ležarine, bodo gotovo iskali alternative. Vlagatelji bodo sredstva selili v delnice, obveznice, nepremičnine, sklade, razpršili bodo  presežna sredstva med družinske člane, v druga vlaganja. Glede na konzervativnost bančnih vlagateljev jih večina išče opcije za nakup nepremičnin. Veliko jih je na voljo tudi pri www.mreza.com: https://mreza.com/Novogradnje/

 

Vir:

www.mreza.com

https://mreza.com/Novogradnje/

https://www.finance.si/8973389/Uradno-lezarine-pri-NLB-s-1-julijem-za-vloge-nad-sto-tisoc-tudi-za-fizicne-osebe