Nove podražitve v gradbeništvu

Ne le gradbeni material, vedno višje tudi cene dela

Primanjkljaj na trgu gradbenega materiala

Globalni trend naraščanja cen in pomanjkanja osnovnih gradbenih materialov, proizvodov ter surovin predstavlja stalnico vse od obdobja pandemije, rast pa je pričakovati tudi v prihodnje. Na svetovnih trgih primanjkuje predvsem polimerov, ki se uporabljajo pri proizvodnji plastičnih proizvodov, zaradi vnovične gospodarske rasti na Kitajskem pa prihaja tudi do ponovno izrazito povečanega povpraševanja po jeklenih proizvodih.

Kot trdi direktor zbornice gradbeništva in industrije gradbenega materiala pri Gospodarski zbornici Slovenije ( GZS), Gregor Ficko, izrazito naraščajo predvsem cene armaturnega železa, cementnih, opečnih in bitumenskih izdelkov, vodovodnih in kanalizacijskih cevi ter energentov. Medtem se cene lesa in izolacijskih materialov sčasoma umirjajo. Pri tem pa poudarja, da najverjetneje ne gre za trajen trend, temveč stanje odvisno od dogodkov po svetu.

Prav slednje je nedvomno tudi povod za težave pri dobavah, ki so rekordno dolge in nezanesljive.

Podražitve napovedujejo tudi obrtniki

Aprila letos je potekala raziskava spletnega portala za primerjanje ponudb izvajalcev storitev Primerjam.si, v kateri je sodelovalo več kot 400 storitvenih podjetij iz vse Slovenije. Na podlagi dobljenih rezultatov je mogoče trditi, da je v zadnjem letu je cene svojih storitev zvišalo 80 odstotkov obrtnikov, med njimi najbolj gradbeniki, keramičarji in podjetja za obnove.

Foto: primerjam.si

Daleč najbolj so se podražile storitve gradnje, izkopov, zemeljskih del, prenov, polaganja ploščic in geodetskih storitev

Nov val podražitev pa je glede na analizo rezultatov na Primerjam.si mogoče pričakovati tudi v prihodnosti, saj v naslednjih mesecih podražitve načrtuje približno polovica obrtnikov, med njimi največ podjetja za prenove in adaptacije.

Polovica kot vodilni razlog pri odločitvi za podražitev navaja višje cene elektrike in goriva, skorajda petina pa je cene dvignila, ker je tako storila konkurenca. Prav tako pa ne gre zanemariti pomanjkanja delavcev v gradbeništvu, kjer je povpraševanje po delovni sili daleč večje od ponudbe.

Foto: primerjam.si

Ne le gradnja, vedno dražja je tudi obnova

Trenutna cena gradnje zidane hiše znaša okoli 600 evrov/m2, pred letom dni pa je bilo zanjo potrebno odšteti 450 evrov/m2. Ob dražjih materialih, težavah z dobavo in časovnimi zamiki pa ni dražja samo klasična, temveč tudi montažna gradnja.

Podobno kot novogradnje so cene za skoraj 30% podražila tudi podjetja, ki se ukvarjajo s prenovo. Tako prenova 75 m2 velikega stanovanja danes stane več kot deset tisočakov več, kot pred enim letom.

Kaj pa nas čaka v prihodnosti?

Na gibanje cen materialov in posledično stroškov dela bodo po pričakovanjih vplivali predvsem gospodarsko in politično stanje v Evropi ( zlasti vojna v Ukrajini) in po svetu, inflacija, višje obrestne mere ter gibanje cen energentov kot posledica energetske krize.

Vir: siol.net, delo.si