Trenutne obresti na depozite in kredite

Glede na prihajajoči mesec oktober, ki je mesec varčevanja, smo pregledali ponudbe obrestnih mer na depozite, da ugotovimo v kolikšni meri spodbujajo prebivalstvo k varčevanju. Za tiste, ki želijo varčevati z naložbo v nepremičnine, pa smo preverili ponudbo trenutnih obrestnih mer za stanovanjske kredite.

Evropska centralna banka, ki določa osnovne pogoje na bančnem trgu, je že občutno dvignila obresti. Obresti za mejni depozit, ki so zdaj 0,75 odstotka, so bile od julija 2012 nič, od srede junija 2014 negativne, od septembra 2019 do julija 2022 celo -0,50 odstotka, o čemer smo že pisali tudi tu https://bit.ly/3Rccfas in tu https://bit.ly/3CbKTNt

Tudi slovenske banke se na dvig obrestnih mer ECB odzivajo z dvigovanjem obresti. Kot razvidno v spodnji pregledici naključno izbranih bank, lahko prebivalci za enoletni depozit v višini 50.000,00 eur letno prejmejo od najnižje 0,01 pa vse do 2% obrestne mere.  

Najatraktivnejši varčevalni pogoji za varčevalce so trenutno prebivalcem na voljo pri UniCreditu Bank, Addiko Bank in Sparkasse.

 

Velikemu številu Slovencev »pravo« varčevanje predstavlja naložba v novo nepremičnino oziroma nakup novega 2- ali 3-sobnega stanovanja v Ljubljani,

kot na primer https://bit.ly/3BNNyLC  in https://bit.ly/3xSYczP

 

Glavnina tovrstnih nakupov se seveda lahko izpelje le skupaj s koriščenjem bančnega stanovanjskega kredita. Ponudbo pogojev za stanovanjske kredite pri naključno izbranih bankah smo strnili v spodnjo preglednico.              Pri kreditih s fiksno obrestno mero se obresti trenutno gibljejo med 2,75 in 3,40%, pri kreditih s spremeljivo obrestno mero pa od 1,25 do 1,75 % plus šestmesečni EURIBOR.

Najugodnejše pogoje za stanovanjski kredit trenutno ponuja NKBM, in sicer tako glede fiksne kot tudi glede spremenljive obrestne mere.

DS26092022

 

 

Vir: https://www.zurnal24.si/slovenija/prvi-banki-dvignili-obresti-na-depozite-ponujata-stokrat-vec-kot-druge-393546